d

Bu yazı kitap ile ilgili konusu veya detayları hakkında bilgi vermekte olup yoğun spoiler içermektedir.

J.D.Barker’in yazdığı ve Tolga Toprağın çevirdiği bir polisiye gerilim romanı 4. Maymun. İsim babalığını bir Japon Efsanesi yapıyor. Japon halk kültüründen gelmekte ve görmedim duymadım bilmiyorumu simgeleyen 3 maymun oynamak deyiminden gelmektedir.

Öncelikle kitabın çevirisine değinmek istiyorum. Gerçekten çevirmen 4. Maymun kitabını güzel, akıcı ve oldukça sade çevirmiş. Bu okuma dili ile kitaba kendimi verebildim ve kısa bir sürede bitirebildim.

4. Maymun kitabının konusuna gelecek olursak bir kişinin öldüğü yayaya çarpmalı trafik kazası meydana gelir ve olayı gizemli yapan maktulün üzerinden meşhur seri katilin simgeleri çıkmıştır. Bunun üzerine cinayet büro dedektifleri olayı derinlemesine incelemeye başlar. Seri katilin günlüğü de maktulün üzerinden çıkmıştır ve günlük büyük sırlar barındırmaktadır seri katilin kimliği ile ilgili. Ayrıca zengin bir iş adamının kızı kayıp olup seri katil tarafından öldürüleceğinden endişe edilmektedir. Çünkü kızın bir parçası trafik kazasında ölen kişinin üzerinde çıkmıştır.

Roman klişe bir konu üzerine kurulmuş gibi gelse de aslında senaryo oldukça güzel kurgulanmış. Karakterlerin geçmiş ile bağlantıları iyi kurulmuş ve yazar tarafından özellikle zaman olgusu iyi yansıtılmış ve gizemli hale getirilmiş. Özellikle günlüğün sayfalarının kitabın en heyecanlı yerlerinde verilmesi ve bir günlükteki olayların hızlanması bazı yerde de o an yaşanan olayların hızlanması kitabı soluksuz okutan bir hale getiriyor. Yazar tarafından flashback olgusu gerçekten iyi oturtulmuş.

Tabi eksi yanlara gelirsek bence günlükte olay harika kurgulanmış ve detaylı mekan tasviri yapılmış. Ben aynı özeni final bölümündeki olayların son geçtiği alanda göremedim. Mekanın ne olduğunu bile okurken pek zihnimde canlandıramadım.

…spoiler…
Ayrıca kurban kızın gözü çıkarıldı mıçıkarılmadı mı onu hala anlamış değilim sanırım bu kısım bilerek üstü kapalı bırakılmış.
…spoiler…

Son olarak eleştirim kitabın kapağına…
Yani kitap satsın diye Seven ve Kuzuların sessizliği buluşuyor denmiş ancak bence buna hiç gerek yoktu. İki güzel film ile de pek ortak noktası yok bence. Başka filmlerden prim kazanmak yerine kitabın kendisine güvenseler daha iyi olurmuş ki ben kitabı beğendim oldukça sürükleyici. Okurken şöyle söyleyeyim bir aksiyon gerilim filmi tadı alıp sanki filmi izliyormuşsunuz gibi akıcı bir kitap olmuş. 
Okurken kendimi filmin içinde hissettim doğrusu. Ancak kitaptaki katili kitabın yarısında doğru tahmin ettim. Bu benim okuyucu performansımdan mı kaynaklanıyor yoksa basit bir kitap olduğundan mı derseniz birinci seçenek sanırım. Çünkü aynı olay Dan Brown kitaplarında da başıma gelmişti. Yani benim her zaman arka plandaki etkisiz karakter katil çıkar ki ter köşe yapsın klişesinden yola çıkarak yaptığım tahminler tutmaktadır. Pek kitapta ipucu geçmiyor ve renk vermiyor.

4. Maymun kitabında özellikle günlük kısmında cinsellik geçen bölümler olduğu için ailenize kitabı kategorisine girmeyen bir kitap konumunda bana göre. Cinsellik bölümleri detaylı işlenmiş bu yüzden rahatsız edici olabiliyor ki bende oldu. Aynı şekilde cinayet ve işkence bölümlerinde de detaylı tasvirler ve betimlemeler yapılmış olup bu kısımlarını beğenmiş bulunmaktayım. Geçmiş zaman olayların şimdi ile bağlantısı, sürprizler ve flashback konuları kitaba ayrı bir renk katmış ve film senaryosu tadında yazılmış bir kitap.

Polis profili klişe olsa da katil profili eşsize yakın ve gerçekten zeki. Genel olarak kitabı önerir ve tavsiye ederim özellikle polisiye ve cinayet romanları sevenler için. Kitap ile ilgili düşüncelerinizi sizde alta yorum kısmına yazabilirsiniz.