Dikkat Bu yazı Upgrade filmi ile ilgili Spoiler içermektedir.

Update Filmi İnceleme : Haziran 2018 yılında gösterime giren Upgrade filmini Geçtiğimiz günlerde izleme fırsatı buldum. Düşük beklenti ve izlemeye başladım. Ancak filmin sonunda gerçekten bilim kurgu alanında fark yaratacak bir film olduğunu keşfettim ve izlediğim ender güzel olan bilim kurgu filmlerinden biriydi.

Ne yazık ki son zamanlarda bolca çıkan bilim kurgu filmleri biraz bilgisayar oyunu tarzında olup, gerçeklikten uzaktan kendi ayrı yapay dünyalarını sıkışmış ve genel olarak yaş ortalaması düşük kitleye hitap eden filmler ve birbirinin benzeri senaryolardan oluşmakta. Bu sebepten Upgrade filmi beklenenin aksine daha ilginç ve felsefik yönü ağır basan Yapay Zeka tehlikeleri ile ilgili Ender filmlerden biri oldu benim için.

Filmin konusuna Gelecek olursak Upgrade filmi Çok uzak olmayan bir gelecekte, yapay zeka ve teknolojinin insanın her alanını kuşattığı bir dönemi yansıtmaktadır. İnsansız otomatik giden araçlar, yapay zekanın hakim olduğu evler ve büyük Gökdelenler Ana tema olarak göze çarpmaktadır. Bu gelecekte geçen filmdeki başrol elemanımız Grey Trace, teknoloji düşmanı olup antika arabalar ile uğraşmayı sevmekte ve bu arabaları modifiye yaparak modifiye antika araçları seven insanlara satmaktadır. Çok sevdiği karısı ise bir teknoloji şirketinde çalışmaktadır ve teknoloji seven biridir.

Birbirini çok seven bu çift, Grey Trace'in son modifiye yaptığı arabayı ünlü bir bilgisayar şirketinin sahibine satması ve onun evine gitmeleri ile değişmeye başlar. Genç ve zeki bilgisayar şirketleri sahibi onlara yapay zekanın geleceği olarak adlandırıldığı stem isimli implant çipi gösterir. Grey Trace'in karısı ondan çok etkilenir. Daha sonraki geçen kısa zamanda Tracy ile karısı araba yolculuğu yaptığı sırada otomatik pilot onları bilmedikleri bir yöne sevk kader ve kaza yaparlar. Kazanın ardından 4 saldırgan tarafından Grey Trace'in karısını öldürmüş ve Grey Trace saldırganlardan biri tarafından felç hale getirilir.

Grey Trace hayatı mahvolur. Polis karısına saldıranların bulamaz. Üç ay sonra mahvolmuş ve annesinin baktığı Trace, önceki müşterisi mucit bilgisayar dahisi tarafından bir teklif sunulur. Ona gösterdiği Yapay Zeka chip, Trace'in vücuduna yerleştirilecek ve Grey Trace tekrar yürüyecektir. Grey Trace ikna olur da stem onun vücuduna yerleştirilir. Grey Trace bu chipi Kimseye söylemeyeceğine dair gizlilik Anlaşması imzalar ve bir anda insan Üstü özelliklere sahip olur. Tekrar yürümeye başlar ancak Yapay Zeka stem onunla konuşmaya başlamıştır. Sadece kendini duyabileceği şekilde ona yardımcı olur ve hareketlerini yönlendirebilir. Dahası Tracy inanılmaz dövüş yetenekleri sağlarken hızlı Atik akıllı olmasının yanısıra karşıdakinin özelliklerini konusunda bilgi vermeyi, hareketlerini gözlemlemeye ve sonraki adımı için pratik ve işe yarar taktikler verme gibi oldukça ekstra özellikler sağlamaktadır. Kısacası hayatın her alanını kolaylaştırabilecek de ve insanüstü kabiliyetleri, stem sayesinde Grey Trace tarafından kullanılabilmektedir. Stem hemen Tracy karısının katilini bulmaya yardımcı olmaya başlar ve Grey Trace polis tarafından felç olduğu bilindiği için bundan yararlanarak stemin insanüstü gayretleriyle karısının katillerini tek tek yakalar ve öldürür. Karısının intikamını aldığı sanmaktadır ta ki son adıma kadar. Filmin sonuna doğru ise her şeyi yapanın Yapay Zeka stem olduğu ve Trace'i bilerek kurban seçtiği, 4 saldırganı talimat verdiği ve yapay zeka sistemi kendine özgürlük alanı sağlamak için insan vücudu aradığı ve bu sebepten Trace bilerek ve felç bırakılarak Trace'in bedenini ele geçirdiği gerçeğine ulaşılır. Oldukça felsefik ve sürpriz sonlu bir film olmasına rağmen Upgrade filmi Bence bazı senaryo hataları içermektedir.

Başından beri bilgisayar şirketi sahibinin bu işin arka planda tezgahlayanlardan biri olduğunu öğrenmem ben de bir sürpriz uyandırmadı. Çünkü bunu hissetmiştim. Ayrıca Trace'ye yapılan saldırının tezgah olduğu çok belliydi. Dahası Grey Trace  yapılan saldırı sadece felç etmek için yapılmış olduğu netti. Bu sebepten biraz sürpriz olması açısından karısı da teknoloji işiyle uğraştığı için bunun üzerinden giderse daha ekstra sürprizler içerebilirdi. Ayrıca filmin sonunda bilgisayar dehası arkadaş her şeyi stemin yönettiğini, şirketi de sistem yönetiyor şeklinde bir itirafta bulunur. Bence bu bana biraz inandırıcı gelmemektedir. Stemi kendi yaratmış fakat kontrolü niye steme vermiştir. Hadi Trace içinde bilgisayarda yaşıyor mecbur etkilenecek, bilgisayar dehası şirket sahibi insanın stemden ne korkusu olabilir diye insan düşünmeden edemiyor. Ayrıca onca kişi dururken stemin neden Grey Trace'i seçtiği, belirsizliğini koruyan bir temel öge olmuş. Bu ufak tefek senaryo hataları haricinde bence  özellikle başrol oyuncusu Logan Marshall-Green in oyunculuğunu çok beğendim. Özellikle felç halinde oluşturduğu depresif hal ve karısına olan aşkını Gerçekten iyi yansıtmışlar. Ayrıca biraz kendisi Tom Hardy yi andırmıyor değil.

Kısacası Upgrade filmi oldukça güzel bir film olmuş IMDb puanı da bunu doğrular nitelikte yedi buçuk. Gerçekten bilim kurgu üzerine daha ciddi ve gerçekçi film arıyor iseniz, yapay zekanın tehlikelerini anlatan güzel bir film olmuş. Sıkılmadan izleyeceğiniz ve derin etkiler bırakabilecek bir filmi izlemenizi tavsiye ederim. Bunun haricinde stemin Yapay Zeka fikri de fena değil aslında. İnsan vücuduna etkilemesi ve yani beynimizi Kontrol etmese, her işimizi kısaca yapan insanın içindeki bir robot Fikri geleceğe farklı bir bakış açısı oluşturulmuş. Kısacası Geleceğe dair mesajlar içeren felsefik ve güzel bir filmi izlemek isterseniz Upgrade filmini kaçırmamanızı öneririm.