d

Bu yazı Ex Machina filmi ile ilgili bol spoiler ve önbilgi içermektedir. Filmi izlemeyenlerin bilgisi olsun.

Yapay zeka ve insanlık ile ilgili son günlerde yoğun tartışmaların döndüğü günlerdeyiz. Yapay zeka tehlikesi ve ne boyutlara ulaşacağının anlatıldığı 2014 yapımı Ex Machina filmi, gerçekten yapay zekanın neler yapabileceğini gerçeklik ile birlikte gözler önüne seren bir film olmuş.

Filmde Google benzeri devasa bir arama motorunun sahibi ve çalışanı bulunmakta. Blue Book şirketin ismi ve sahibinin ismi Nathan ve gizemli bir CEO. Blue Book isimli arama motoru sahibi şirketinde bir çekiliş düzenler ve şanslı çalışan Caleb, Nathan’ın malikanesinde 1 hafta geçirme ödülü kazanır. Ama gizemli patron Nathan’ın onunla ilgili farklı şeyler planlamaktadır.

Zeki girişimci patron gizli malikane tesiste yapay zeka sahibi bir robot üretmiş ve Caleb’iTuring testine tabi tutup yapay zekanın mükemmelliğini test edecektir. Turing testi nedir derseniz filmde anlatılıyor ama kısaca yapay zeka ile iletişime girip insana olup omadığını anlamazsan yapay zeka akıllıdır demektir. Bu kuram 2. Dünya savaşında Almanların şifreleme sistemini kıran ünlü bilim adamı ve yapay zekanın ilk mucidi olarak gösterilen İngiliz, Alan Turing ortaya koymuştur. Ava isimli yapay zeka robot kadın olarak yapılmış ve şirket çalışanıyla karşılıklı mülakata tabi tutulmaktadır. Saf çalışan Caleb ve robot arasında duygusal ilişki başlar ve film şaşırtıcı bir sonla biter.

Öncelikle ExMachina filminin mantık hatalarına bakacak olursak, aslında zekice kurgulanmış bir senaryo ve doğa temasını harika kullanan bir yönetmenlik gördüm filmde. Zenginlik ve ihtişam teknoloji ile buluşturulurken yeşil doğanın hepsinden güzel oluşu harika yansıtılmış. Filmde ki  robotun yani Ava’nın neden hiç gülmediğini anlamadım. Patron onu yaparken yüz mimiği için tüm dünyadaki telefonları kullandım diyor ama temel yüz mimiği gülmek varken olan robot kız hiç gülmedi(yada ben hatırlamıyorum). Ayrıca Turing testi için Caleb ile Japon kızı soksan, değil Calep hiçbir insan oğlu Japon kızın robot olduğuna inanmaz. O yüzden Ava ile robot görüntüsü verilip Turing testinin başarı oranı mı düşürülmeye çalışılmış ya da ne amaçlanmış orası muamma kaldı benim için.

Onun haricinde film oldukça gizemli ilerliyor ve verdiği mesajlarla insanlık sonrası fütüristtik bir şok edici film olarak öne çıkmıştır. Filmde AVA hani klasik laf varsa yapay zeka tehlikeli olursa fişi çekeriz yada onu biz yarattık nasıl bize karşı gelecek tezini oldukça net bir şekilde çürütüyor. Ayrıca Terminatör serisindeki gibi bunu şiddet yada güç ile değil manipülasyon ve akıl oyunları ile gerçekleştiriyor. Bide Ava isimli robotu oynayan Danimarkalı kızın oyunculuğu pek sarmadı beni onun yerini tip olarak ona benzeyen Hayranı olduğum Daenerys Targaryen rolüyle hafızalara kazınan Emilia Clarke oynasa daha güzel olurmuş bencesi.

Tek mekanda geçmesine ve 4 oyuncunun hareketli olduğu bir film olmasına rağmen gizem duygusu iyi verilmiş ve bu sebepten sıkıcı bir film değil Ex Machina. Kadın çıplaklığı bolca yer almış sahneler bulunmakta ve bu sebepten bir aile filmi olarak görülmemektedir. Robot istilası galaksiler arası savaş gibi klişe bilimkurgulardan uzak gerçekçi bir yapay zeka ile mücadele arıyorsanız Ex Machina aradığınız film denilebilir. Ayrıca 2014 te çekilen bu filmde 2 robot arasında konuşma sahnesi 2017 yılında gerçek olmuş ve 2 yapay zeka Facebook laboratuvarlarında kendi arasında anlaşılamayan bir dil ile konuşmaya başlayınca kapatılmıştır.

Ex Machina kısaca özetlemek gerekirse tek cümle yeterli bence “Ava giden avlanır”

Ex Machina içerdiği çarpıcı mesajlar ve yapay zekanın aslında bizi nasıl kontrol edebileceğini gösteren gerçekçi bir bilimkurgu filmi özelliği gösterdi benim için ve bu sebepten bu filme puanım 7.0 Sizde alttaki puan bölümünden filme verdiğiniz puanı yazabilir yada filmle ilgili yorum bırakabilirsiniz.