Pulitzer ve Nobel edebiyat ödüllü Amerikalı yazar John Steainbeck’in yazmış olduğu birbirine zıt iki Amerikalı tarım işçisinin yeni işe girdikleri çiftlikteki yaşadığı olayları anlatan harika bir kitap. George Milton ve iri yarı güçlü ama bir o kadar da aklı kıt, takıntıları olan saf LennieSmall’ın başından geçenleri anlatan roman gerçekten edebiyat tarihinin en güzel öykülerinden biri.
İnsan ve toplum ilişkileri, Amerika’nın tarihsel süreci ve zengin fakir ilişkilerine dair sıcacık ve hüzünlü bir roman okumak isterseniz başucu kitabınız olması gereken kitap Fareler ve İnsanlar bir başyapıttır. Dünya klasikleri arasında olan fareler ve İnsanlar geniş doğa ve insan tasvirleri ile adeta bir film tadında zihninizde yaşanan ortamı canlandırıyor.

Fareler ve İnsanlar kitabının konusu, George ve Lennie iki mevsimlik tarım işçisidir. Lennie saf ve aklı kıttır. Dostu George onu idare etmekte onun yerine konuşmakta ve buyruklar vermektedir. Çünkü Lennie kendi başına hayatla başa çıkamayacak derecede aklı kıttır. Ancak Lennie içinde kötülük barındırmaz. George sanılanın aksine ondan faydalanmaz karşılıksız bir dostluk bağı vardır aralarında. George hatta bazen kendine kızmaktadır neden onunla uğraştığı konusunda. Lennie, yumuşak şeylere dokunma takıntısı vardır. Bir önceki çalıştıkları çiftlikte Lennie’nin takıntısı sebebiyle başları derde girer ve kaçarlar. Fareler ve İnsanlar kitabının konusu yeni çalışmaya başladıkları çiftlikte yaşadıklarıdır. Çiftlik çalışanları sakin ve iyi niyetli kimselerdir. Ancak çiftlik sahibinin oğlu Curley, kendi kişisel egosu sebebiyle Lennie’ye adeta gıcık olur ve onun üstüne oynar. Curley’in karısı ise tabiri caizse hafif meşrep bir yeni gelindir ve başka erkeklerle konuşmaktadır. Tüm çiftlik çalışanları dedikodusunu yapar. İşte romanın konusu bu karakterler ve çiftlik hayatında geçmekte, sıkılmadan okuyacağınız sıcacık bir kitap olmaktadır.

Saf ve Kıt akıllı Lennie hiç kötü olmamasına rağmen yumuşak şeylere dokunma takıntısı sürekli onu ve George’yi zor durumda bırakıyor. George’nin sürekli Lennie’nin yanında durması ve onu kollaması gerçekten saf dostluğun tarifini bizlere sunuyor. Belli mekan ve karakterler arasında geçen roman, birkaç günlük süreyi anlatsa da geçmişten sahneler okuyucuya derinlik sunarken karakter açıklamaları ardında ipucu ve boşluk bırakmayacak şekilde yapılmış.

Gerçekten sürpriz olan finalini okurken Fareler ve insanların gözyaşlarımı tutamadım. Saflık ve hüznün dostluk ile birleştiği fareler ve İnsanlar insan doğası ve toplum ilişkilerini derinden irdeleyen Amerikan tarihinin çiftlik hayatını anlatıp çiftlik işçilerinin hayal ve yaşamlarını yansıtıyor. Lennie’nin “tavşanları anlatsana George” sözü beynime kazınan bir metin oldu. Hayatta çoğu zaman iyilerin kaybettiğini anlatan efsane romanlardan biri olup engelli bireyleri anlatan başyapıt romanlardan biridir kanımca.



Fareler ve İnsanlar ile sımsıcak bir öykü sizlerle buluşacak. Hakkında tiyatro oyunları sinema filmleri de yapılan Fareler ve İnsanlar tuhaf ama sıcak bir dostluğun hikayesi olup sizi 1900lerin Amerika’sına götürecek.