Aslında İspanyolcada Gerundo zaman olarak adlandırılmaz ancak şimdiki zaman ifade etmek için o an ne yapıldığını belirtir. İspanyolca şimdiki zaman cümlesi kurmak için

Estar + Gerundo (Ulaç) şeklinde yapılır.

Estar yardımcı fiili İspanyolca’da geçici durumları belirmek için kullanılır. Estar fiilinin başka kullanım alanları da vardır ancak (mesela medeni durum anlatılırken ve “ya”(artık), “hoy”(bugün) gibi zaman zarflarının bulunduğu durumlarda estar kullanılır) biz bu yazıda şimdiki zaman cümlelerinin kuruluşundan bahsedeceğiz.

Estar Yardımcı Fiili


Yo(ben) -             estoy
Tu(sen)-               estas
El/Ella(o)-            esta
Nosotros/nosotras(biz)  estamos
Vosotros/vosotras(siz)-  estais
Ellos/Ellas(onlar)-            estan

İspanyolcada şimdiki zaman cümlesi kurulurken estar fiili esta’ın geniş zaman (presente)şahsına göre çekimlenir. Presente yani geniş zamanın estar çekimleri yukarıda yazılıdır.

Estar’ın şahıs şeklini geniş zamana (presente)ye göre koyduktan sonra fiilin kök kısmındaki (detaylı bilgi için bakınız İspanyolca fiiller ve geniş zaman) –ar,-ir,-er eklerini çıkartıp, eğer –ar ekini çıkartıyorsak –ando ekliyoruz eğer –ir ve –er ‘i çıkartıyorsak –iendo ekleyerek cümleyi tamamlıyoruz.

Estoy
Estas
Esta                                                   + (ando/-iendo)
Estamos
Estais
Estan    

Şimdiki zaman düzenli fiillerle örnek cümle vermek gerekirse

Dar = vermek
Estoydando una claseahora (Şimdi bir ders veriyorum)
Trabajar (çalışmak) sonraki –ar ekini atıp –ando ekleyip cümleyi kuralım
Yo estoytrabajando (ben çalışıyorum)
Nosotrosestamostrabajando(biz çalışıyoruz)
Bu cümlelerde baştaki şahıs ekini koymasakta cümle tamamlanır aynı Türkçede ki gibi
Estoytrabajando (çalışıyorum)

Tramar(çizmek)
El loroestatramandoalgo (papağan birşeyler çiziyor)


Şimdiki zamanda düzenli fiiller bu şekilde çekimlenerek cümle kurulur. Tabi ki de herkesin korkulu rüyası düzensizlerde mevcut J
-ar ile biten fiillerde düzensiz fiil yoktur.

Şimdiki zamanda düzensiz fiiller şu şekildedir.

Düzensiz fiillerde e harfinden i harfine dönüşenler, pedir – pidiendo(talep) halini alır yani pedir’in ortasındaki e harfi e ye dönüşür. Decir(söylemek)de aynı şekilde diciendo olur. Başka örnekler Servir-sirviendo(hizmet)
O harfinden u harfine döneşenlerde aynı şekildedir. Morir, muriendo(ölmek) olurken (ortadaki o harfi u ya dönüştü) dormir(uyumak)- durmiendo olur. Ayrıca en önemli fiillerden İngilizce “can” olarak bildiğimiz e-bilmek fiili “puedo” da bu şekilde şimdiki zamanda çekimlenirken “pudiendo”’ya dönüşür

Ayrıca diğer düzensizler
İr – yendo (girmek)
Leer –leyendo (okumak) olur.
Oir-oyendo (duymak)
Traer-trayendo(getirmek)
Prefir-prefiriendo(tercih)
Divetir-divitiendo(eğlenmek)
Tüm düzensiz fiillerin şimdiki zamanda çekimleri bunlardır o yüzden şimdiki zamanda düzensiz fiillerden çekinmeyin.

İspanyolcada şimdiki zaman yani gerundio gerçektende o an da ne yapıldığını anlatmaktadır. Yani Türkçe ile bunu karıştırmamalıyız. Dilimizde geniş zaman ve şimdiki zaman ikiside kullanıldığında benzer anlarız. Ancak İspanyolca da şimdiki zaman ile geniz zaman arasında Türkçede olmayan keskin bir çizgi bulunmaktadır.