Sıkı bir Adana Sıfır 1 izleyicisiyim. Bu yazı ağır spoiler barındırmakta olup 5. Sezonu sonuna kadar izlemeyenleri uyarmak isterim.
Klasik Türk dizilerinden farklı bakış açısı ve orijinal şiddet sahneleri ile beni bağlayan bir dizi oldu. Malum Sıfır bir 3. Sezondan sonra Blu TV’ye geçince çoğu izleyici gibi bende klasik çizgiden çıkıldığını dizinin monoton bir hal aldığını hissetmedim değil. Özellikle Cio ve Özgür’ün ölümü ile dizinin biteceğini düşünmüştüm. 5. Sezon ilk başlarda sıkıcı bir hal alsada yapılan yanlışların bir kısmının giderilmesi ile yaşanan final gerçekten beni tatmin etti ve ne olacak sorusunu sordurdu.

10.04.2019 tarihinde yayınlanan fragmana geçmeden 5. Sezon finalinde olanlara kısaca bakarsak;

-Gökhan herkese pusu kurdu ve Nesih, Cabbar, Anafor, Berto pusuda vurulurken Mahmut, Burak ve Cengo tayfası kurtuldu.
- Cihat Sarsılmaz kuzenini öldürdükten sonra Gökhan’ın ihbarı ile villada polis baskınında kalıyor.
- Cezaevinde Savaş pusuya düştü ve Zahit onu vurdu. Zahit ve Nejat ağa Savaşın başındayken final bitti.

Buradan ilk etapta anladığım Savaş, Nesih, Cabbar, Anafor, Berto ölecek, Cihat hapse girecek, Cengo ve Burak abilerinin intikamını Gökhan’dan almaya soyunacak. Ardından mahallenin yeni abileri olacaklar. Cihat’ta cezaevinde Savaş’ın intikamını alacak.

Tabi fragmandan sonra böyle olmayacağı net görülüyor. Benim düşündüklerin büyük ihtimalle senaryoya göre olması gerekendi ama bu dizinin en güzel yani sürprizi çok sevmesi. Tabi burada bence biraz abartılmış. Heyecan katmak ve sürprizi vermek için zorlama yapmışlar. Buda Sıfır Bir Adana dizisinin klasik Türk dizilerine evrilmeye başladığının sinyallerinden biri bence. Hani hasta hanede biten finaller ve hemen hiçbir şey olamamış gibi çıkan karakterler….

Klişelerden kurtulmuş bir dizi ne yazık ki tekrar klişeye ilerlemiş bence ama fragman hayal kırıklığı oluşturmadı bilakis heyecan verdi. 6. Sezonu merakla bekliyorum. Ancak samimi söylemek gerekirse eski sezonlardaki gibi sürprizleri akışına bırakıp zorlamalardan kurtulsalar daha iyi olur.

Neyse şimdi fragmana geçecek olursak

- Savaş’ın içinde olduğu çatışma sahnesi ile başlıyor. Yani Savaş ölmüyor ve firar ediyor. Burası zorlama kısmı olsada beklenen heyecanı arttırmış. Sonra Cihat içeride Savaş ile konuşuyor. Yani Savaş ölmüyor, önce Cihat yanına cezaevine giriyor beraber firar ediyorlar. Muhtemelen içeride önce bu ikili Zahid’i temizleyecek. Bazıları Cihat’ın polisin elinden villadan tünel vs. ile kaçacağını düşünse de fragmandan Cihat’ın yakalandığı anlaşılıyor. İlerleyen sahnelerde Cihat’ta dışarıda görünüyor. Yani adam ikinci kez cezaevinden firar ediyor!

İşte bu zorlamalar biraz olaydan koparıyor gibi. Daha somut aksiyonlar Sıfır birin kendimce daha çok bağlanmamı sağlamıştı önceki sezonlarda ve Tarantino filmleri havası vermesi hoşuma gidiyordu. Boş olayların ufak kıvılcımlar ile kontrolden çıkması gibi yani. Ama zamanla tam tersi olmaya yani dolu olaylar boş gerekçeler ile sonlanmaya başladı ve bu özellikle 5. Sezonda çok görüldü.

-Bural ve Cengo soygun sahnesi efsane olmuş ve burada “Bağırma lan hanfendiye korkacak” repliği güzel olmuş. Burak ve Cengo doğal haliyle iyi yani role girmedikleri zaman hoş oluyor. Mahmut’ta aynı şekilde. Bu sahneden Burak ve Cengo’nun kendi yollarında devam ettiği görülüyor. Ancak ekürileri Bilo fragmanda yok acaba Bilo ne olacak.

- Savaş’ın cezaevinden dostu Salih’in, Gökhan’ın yanında yer aldığı görülüyor. Ancak Mahmut’un vurulma sahnesinde bence Salih aslında Mahmut’u kurtarıyor ve asıl amacı Gökhan’ın yerini öğrenmek. Yani Salih Savaş’ı satmamış. Bence Salih ikili oynayacak.

- Berto nerdeyse her sezon finalinde vurulup ertesi sezon ortaya çıkıyor burada Nesih’i de fragmanda gördüğümüze göre Nesih, Berto ve Savaş ölmemiş. Anafor’da fragmanın 39. Saniyesinde görülüyor. Hatta Azad bile ölmemiş cezaevinde yani bu kadar yaralanmaya karşı; sadece Cabbar ölmüş görünüyor. Klasik ve klişe ölümsüzlük iksirinden içilmiş sanki. Ayrıca herkes cezaevinden firari konumda. Herkesin ölmeyip ertesi sezon ortaya çıkması belirttiğim somut olaylardan diziyi uzaklaştırıyor gereksiz yere. Yani Sıfır Bir’in Kurtlar vadisine doğru gitmesi açıkçası endişelendiriyor.

Tüm bunlara bakacak olursak olacakları tahmin etmek güç çünkü dizinin sürpriz yapısı bunu zor hale getiriyor.
Tahminime göre tam bir intikam sezonu olacak. Ancak rakip zor bu sefer. Gökhan ne kadar kurnaz olduğunu kanıtlamış bir karakter.
Dizi cezaevinde başlayacak. Savaş Zahit ve Nejat’ın elinden nasıl kurtuluyor bunu bende merak ediyorum. Ancak tam o anda Zahit, Savaş yerdeyken Nejat’ı da yemiş olabilir ki fragmanda Nejat yok. Daha sonra Savaş kurtulup Cihat ile cezaevinde isyan çıkarıp Zahit’i yiyecek. Ardından firar ve Gökhan’dan intikam alma işine geçecekler.

Fragmanda bol çatışma ve kan sahneleri var. Buda gerilimi doruk noktasına çıkarıyor. Berto yine akrobatik hareketleri ile ön planda. Mahallede çatışmalar güzel olmuş gibi özlediğimiz hareketler diyebiliriz. Dizi genel olarak gerçekçi çatışma ve kan sahneleri ile yönetmenlik harikası bana göre genel olarak Türkiye için.

Kısacası fragman namusuma güzel olmuş J ama yukarıda dediğim gibi somut olaylar ile desteklense daha hoş olurdu. Genel beklentiye karşı çok ters köşe yapılacak gibi duruyor 6. Sezon içeresinde. Seyfo’nun intikam olayının 2 sezon sürdüğü düşünülürse Gökhan hemen temizlenmeyecek gibi duruyor bakalım sabırsızlıkla beklemedeyiz. İzlemeyenler için resmi fragman videosu yazının altındadır. Fragman ateş ediyor ha! Bakalım 8 Mayıs 2019’da yayınlanacağı açıklanan Sıfır bir 6. Sezon nasıl olacak sizde yorumlarda belirtin. #SıfırBir